2014. február 16., vasárnap

Gyergyócsomafalvi poéka leves



Hozzávalók:
0,5 kg disznóhús, ugyanennyi füstölt disznóhús (lehet csülök, oldalas, fontos hogy füstölt legyen)
1 fej hagyma
2-3 sárgarépa
1  petrezselyemgyökér
12 szem aszalt szilva
2 evőkanál liszt
2-3 babér levél
pirospaprika,bors, só
1 tojás , zsír,ételízesítő

Levesbetétnek:
10 dkg liszt
1 db tojás
diónyi zsír
pici só, egy késhegynyi szódabikarbóna.



Elkészítés:
A kisebb kockákra vágott húst zsírban fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket,rövid ideig együtt dinszteljük majd felengedjük forró vízzel, hozzátesszük a füstölt húst,babérlevelet és csendes tűzön puhára főzzük.Kivesszük a füstölt húst, azt is kocka darabkákra vágjuk,ha csontos azt kidobjuk.Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott aszaltszilvát, borsot, kevés ételízesítőt, ha szükség sózzuk.
A lisztből kevés zsíron világos rántást készítünk, megszórjuk kevés fűszerpaprikával, felengedjük hideg vízzel majd hozzátesszük a leveshez.1 egész tojást felverünk és rácsurgatjuk a fővő leveshez.Ecettel savanyítjuk.

Amig a leves fő,a levesbetétnek valókat összegyúrjuk, munkalapon kinyújtjuk, gyűszűvel vagy különféle virágformákkal kiszúrjuk, és forró olajban megsütjük. Tálaláskor adjuk hozzá a leveshez.



Megjegyzés: Amikor éppen nincsen aszalt szilvám,szilvakompóttal szoktam helyettesíteni, nekem jobban tetszik mint az aszalt szilvával, de a poéka fontos tartozéka az aszalt szilva, a füstölt hús és a tészta.



Elkészítettem az Üjfalvi változatát is, annyi a különbség a két leves között, hogy a levesbetét tésztát miután kör alakú vágóval kiszúrtuk, rányomjuk a zöldségreszelőre, így málnaszemekre hasonló tésztát kapunk. Kicsit macerásabb de megéri a fáradtságot, már a látvány miatt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...