2014. február 24., hétfő

Kocsonya






Hozzávalók: 

Sertés fejrésze, pofa szalonna nélkül, orra, körmök, fül, farok, bőrdarabok jó bőven,1 fej hagyma, 1-2 fej fokhagyma, 2 sárgarépa, szemes bors, só, pirospaprika.

A kocsonyának való darabokat, késsel jól megkaparjuk, nyílt láng felett át is perzselhetjük.
 Forró majd hideg vízben többször átmossuk. 
Belerakjuk egy nagyobb fazékba, hozzátesszük a sárgarépát, hagymát, szemes borsot, rátöltünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi, enyhén megsózzuk és főni tesszük. A főzés kezdetétől vigyázni kell, hogy ne forrjon lobogva, hanem csak lassan gyöngyözve, különbem nem lesz szép tiszta. Főzés közben a tetejéről minden képződő habot leszedünk. Addig kell főzni amíg a hús leválik a csontokról. Amikor a hús megfőtt 2-3 kanál léből egy kistányérban hidegre teszünk, kocsonyapróbát veszünk. Ha megköt, a kocsonya kész van.

A kicsontozott húsdarabokat és bőröket egyformán szétosztjuk a tányérokba. A levet 10 perc ülepítés után zsírtalanítjuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, ismét ülepítjük 10 percig, aztán átszűrjük a tányérokba. A tányérokat hideg helyre visszük, ahol néhány óra alatt a kocsonya megdermed.
A jól sikerült kocsonya keményen rezgős és átlátszóan tiszta. A kész kocsonyára pirospaprikát hintünk. Ecettel, citrommal tálaljuk.
Keményre főtt tojással és a kocsonyában megfőzött sárgarépával díszítem.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...