2014. február 24., hétfő

Puliszka készítése


 Puliszkát készíthetünk eresztve és kavarva.
Mindkettőhöz 1 liter vizet,30-35 dkg kukoricalisztet számítunk és egy kiskanál sót.
Eresztett puliszkához a durva őrlésű,úgynevezett pika-(kukorica dara)liszt a jobb.
Eresztett puliszkához a lobogó forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a lisztet,miközben habverővel állandóan kavarjuk,hogy nehogy csomós legyen.Azután az edényt lefödjük,lángfogóra tesszük és még néhány percig kis lángon tartjuk,amíg a kukoricaliszt megfő és a puliszka besűrűsödik.
A lángot eloltva,még néhány percig a lángfogón hagyjuk a fazekat,majd a puliszkát tálra borítjuk.

Kavart puliszkához finomra őrölt lisztet szitálunk s amikor a sós víz lobogva forr,hirtelen beleöntjük a kukoricalisztet.Egy percig hagyjuk gőzölögni,majd az edényt a tűzön tartva a puliszkakeverővel 15-20 percig kavarjuk,amíg teljesen sima,összeálló massza lesz és leválik a keverőről.Akkor a puliszkát vízbe mártott fakanállal körbe leválasztjuk az edény faláról.Kis tűzön tartjuk még 2-3 percig,azután deszkára vagy tálra borítjuk.Egyben, szép kereken kell maradnia .
Feszesre húzott cérnával cikkekre vágjuk.

Tokányok,pörköltek,veréshurka,mártások kedvelt kísérője a puliszka .
Tejjel, túróval és még sokféleképpen fogyasztható.

Ha nem akarjuk hogy kemény legyen a puliszka, ne tegyük mind bele a lisztet, attól függ mihez főzzük a puliszkát. Én mindig lágyabbra főzöm,mi úgy jobban szeretjük.

4 megjegyzés:

  1. Nem tudom de ha hirtelen eccere beleontod a kukoricalisztet a forasban levo vizbe es meg hagyod is egy percig utana nemtudom hogyan kavarod szejjel a csomokat melyekkepzodnek


    VálaszTörlés
  2. A kovetkezot ajanlanam megfontolasra! A kukorica lisztet max 40C fokos vizben elegyitem, amit a teljes mennyisegbol vonok ki. Majd ezt a palacsintatesztanal lenyegesen surubb masszat engedem bele a lobogo vizbe kevergetve. Igy abszolute csomomentesre sikerulhet.

    VálaszTörlés
  3. Magam is szeretem a puliszkát és a magam módján egyszerűbben csinálom! - egy személyre szánom a receptet, innen már könnyebb boldogulni. : 1,5 dc vizet felfőzök /sózva/ , míg felfő , két púpozott evőkanál puliszka lisztet /finom örlésűt) szintén 1,5 dc hideg vízbe , kavrgatva felhígitok és a lobogó vízbe öntöm, ahol szintén kavargatva kb. 5 percig főzöm. A sürüségét úgy lehet beállítani, hogy mennyi ideig főzöm!? ..hűtőből tejet öntök alá, és kiváló vacsora, mert laktató és ami nagyon előnyös, hogy kordában tartja a vércukor szintet! (már, akinek szükséges?!)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...