2014. március 11., kedd

Pityókás, kemencében sült házi kenyér



Az első sütésnél, ha éppen nincsen kovász,gyors kovászt készítek:
Gyorskovász készítése:
 Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz vagy cukor
2,5 dl víz

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos vízben feloldott mézzel vagy cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre keverjük. Letakarva meleg helyen hagyjuk megkelni. Miután jól feljött, már lehet használni.


A kenyér hozzávalói : 1 kg liszthez, 2 dkg élesztő,1 dkg só, 2 nagyobb pityóka, kovász, fél liter víz .
Általában,mennyi liszt,10 % pityóka.

Én 6 kg lisztből dagasztottam.Ahhoz 40 dkg kovászt (mindig a kenyértésztából hagyok meg,befőttes üvegben hűtőben tartom,és azt használom fel a következő sütésnél )fél liter langyos vízzel feloldom hozzáteszek annyi lisztet hogy jó galuskaszerű tésztát kapjak.Lisztel meghintem ,meleg helyen letakarva megkelesztem.(Általában este szoktam elkészíteni)
A pityókát héjában megfőzöm,pucolás után pityóka törővel megtöröm.Az élesztőt langyos vízzel felfuttatom.
Az átszitált liszthez hozzáteszem a megkelt kovászt, a felfuttatott élesztőt,a megtört pityókát,langyos vízzel feloldott sót,lassan kezdem kézzel összegyúrni és folyamatosan annyi langyos vizet öntök hozzá hogy nem lágy de nem is kemény tésztát kapjak.
Nagyon jól kidagasztom,amíg a tészta hólyagosodni kezd szép síma és nem ragad a kézhez.Minél jobban kidagasztjuk,annál finomabb a kenyér .
Tetejét megszórjuk lisztel és letakarva megkelesztjük.

Kidagasztott tészta
Dagasztás után rögtön meggyújtjuk a kemence tüzét.

Megkelt tészta

A tésztát három részre osztjuk,lisztes deszkán felhajtjuk,és lisztezett kelesztőtálba tesszük.



Amikor leég a kemence tűze,kihúzzuk a bent maradt szén darabkákat,meleg vizes ronggyal jól kitöröljük.

A tésztát,lisztezett bevető lapátra tesszük,lemossuk langyos vízzel,késsel három helyen bevágjuk és betesszük a kemencébe.



Egy kisebb edénybe vizet teszünk,betesszük a kemence bejáratához,becsukjuk az ajtót,a megmaradt szenet nekihúzzuk az ajtónak,majd 2 órai sülés után kiszedjük, tetejét megverjük majd lereszeljük.




Ugyanabból a tésztából készül,csak formában sütve.A formákat kizsírozzuk,és a megkelt tésztát felhajtás után beletesszük,hagyjuk a formában is kelni,majd forró kemencében megsütjük.Ezt is ugyanúgy lereszeljük,de csak a tetejét,mert az oldalak szép pirosra sülnek.





13 megjegyzés:

  1. Szia !

    Az a kerdesem lenne hogy milyen lisztol keszul a kenyer ? Valaszod elore is koszonom . Szeretnek hozatni gyergyobol lisztet es pityokat a kenyerhez :)

    VálaszTörlés
  2. Itteni pékségekhez hozzák Szatmárról, én tőlük veszem,80 kg-os zsákokban van,direkt kenyérlisztnek van öröltetve.
    Van hogy kifogy, akkor a Hajdú búza finomlisztet, bl 55, veszem 5 kg-os kiszerelésben a Gyergyószentmiklósi, fapikom pékség üzleteiben lehet kapni, de van 1 és 2 kg-os csomagokban is.

    VálaszTörlés
  3. A kenyér tésztába 1 kg kenyérliszt kell ugye? A kovászba pedig finomliszt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liszt mennyisége attól függ, mekkora kenyeret szeretnél sütni. A receptben 1 kg liszthez adtam meg a mennyíségeket, én 6 -7 kg lisztből dagasztok amikor kemencében sütök, átszámítom a hozzávalókat. A kovászt is kenyérlisztből készítem.

      Törlés
  4. Azt szeretnem megkerdezni, hogy a gyorskovasz es az eleszto is belejar, vagy csak az egyik ezekbol? Koszonom eloszor is valaszat.

    VálaszTörlés
  5. Csak kemencébe lehet sütni ? Mi a forma neve amibe sütni lehet? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a mennyiséget kemencében szoktam sütni, a kovászt az egész mennyiséghez számítom viszont az élesztőt kilónként, ahány kg lisztből dagasztok annyi 2 dkg élesztőt teszek.

      Törlés
  6. Mivel kulfoldon elek itt nincs kemence. sutoben is meglehet sutni? Gondolom nem lesz epp olyan az ize.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütőben is szoktam sütni, ezen a linken megtalálod a receptet. http://rozikonyha2.blogspot.ro/2016/03/kovaszolt-kenyer-sutoben-sutve.html

      Törlés
  7. nem bántásiból mondom, de a kovász és az élesztő két külön dolog... úgy lenne helyesebb mondani, hogy ha nincs kovászom, akkor élesztővel sütöm...

    VálaszTörlés
  8. a kovász csak víz és liszt, de az a vakarék is az, amit a teknőből elteszel... amit te kovásznak nevezel, az az úgynevezett előtészta, ami élesztő nélkül is kovász lesz reggelre, ha beleteszed az öregtésztát, a vakarékot és a lisztet vízzel... van, aki este a krumplit is beleteszi, attól kicsit savanykásabb lesz... de élesztőt semmiképpen, az már nem kovászos, az élesztős kenyér! remélem nem veszed bántásnak...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...