2014. április 21., hétfő

Húsvéti kalács,kókonya

                 
                                Sütés előtt


Hozzávalók:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 egész tojás, két sárgája
10 g só 
5 evőkanál cukor
5 dl tej

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és tetszés szerint alakítjuk, fonjuk, madárkákat készítünk.
Zsírozott tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk kelni a tepsiben amíg láthatóan megemelkedik,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.


 "A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti  kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...