2015. november 17., kedd

Babfőzelék, sült csülökkel friss zsemlével tálalva





Hozzávalók:
50 dkg szemes bab ( paszuly,fuszulyka)
1 nagyobb fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 halmozott evőkanál liszt
1 nagykanál zsír
Só, bors, pirospaprika (én darált sóban eltett paprikát használok)
Egy kanál sűrített paradicsom

Az átválogatott fehér szemes babot, előző este beáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük.

A hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, 2-3 percig hagyjuk pirulni, hozzátesszük a paradicsomot, babot, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön összefőzzük.
A lisztből kevés csülök lével, eresztéket készítünk és besűrítjük vele a főzeléket.
Sült csülökkel tálaltam és frissen sült zsemlét kínáltam hozzá. 



 Sült csülök készítése

Egy kisebb csülköt, 1-1,5 kg fazékban előfőzök egy fej hagyma, egy kisebb fej fokhagyma, egy kiskanál egész feketebors, pár db babérlevél, és literenként egy evőkanál sóval.
Legalább egy órát főzöm, majd kiemelem a léből és kizsírozott jénai tálba, 220 fokon, mindig kevés főzőlevet öntve alá, saját zsírjával locsolgatva, szép pirosra megsütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...